In het Meetjesland

Infosessies Groeipakket
Dinsdag 23 oktober 2018 van 9u30  in Wijkcentrum De Kring
• Donderdag 8 november 2018 van 9u30  in het Streekhuis Heldenpark
Uitnodiging en inschrijving

‘Save the Date’: 2de Veranderforum Eerstelijnszone’s Oost- en west-Meetjesland
Op donderdag 8 november vindt het 2de Veranderforum van de Eerstelijnszone’s Oost- en west-Meetjesland plaats. Het programma en locatie van deze avond zal u later nog toegestuurd worden.

NOOT: het veranderteam wenst in de toekomst graag gerichter uit te nodigen. Zij vragen dan ook uitdrukkelijk om uw gegevens door te geven indien u verder op de hoogte wenst gehouden te worden van de veranderfora. Dit kan via deze link.

 ————————————————————————-

Eeklo, 23 oktober: Koekeloere Kinderopvang

Voor verantwoordelijken, diensthoofden of stafmedewerkers actief in de groepsopvang van schoolgaande kinderen. ​​​Als lokaal bestuur of kinderopvangvoorziening gaan kijken hoe de buren het doen, dat is de doelstelling van ‘Koekeloere Kinderopvang’. Tijdens de Koekeloere, op dinsdag 23 oktober 2018, gaan we gluren bij de buren in de stad Eeklo waar alles in het teken staat van de samenwerking tussen de sportdienst, de dienst vrije tijd en de buitenschoolse kinderopvang.

Lees het programma en schrijf je in
————————————————————————–

Mediaopvoeding: praten, durven en doen!”
Op dinsdag 23 oktober 2018 om 19.30 uur in het auditorium van de bibliotheek. (Molenstraat 36, 9900 Eeklo)
De lezing is vooral gericht naar ouders maar ook leerkrachten, begeleiders, … van jongeren zijn welkom.
meer informatie en inschrijving
————————————————————————–

Intersectorale intervisietafels KOPP-KOAP
Vanuit RADAR Crosslink worden regionale intervisiegroepen KOPP (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) en KOAP (Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheidsproblematiek) georganiseerd. Deze intervisiegroepen brengen hulpverleners samen uit àlle hulpverleningssectoren, dit zowel vanuit de jeugdzorg  als de volwassenzorg.
3 sessies van 2u. Nog enkele plaatsen vrij in  Eeklo: op 6/11; 12/02; 07/05  Meer info en inschrijven

Evenementen en vormingen

Dag van de jeugdhulp
Op 11 oktober organiseren Jongerenwelzijn, Kind en Gezin, VAPH, Zorg en Gezondheid, departement WVG en departement Onderwijs hun derde Dag van de Jeugdhulp. Deze vindt plaats in Brussel en staat in het teken van participatie binnen de jeugdhulp. Want alle gemaakte keuzes hebben één grote ambitie: het creëren van een kwaliteitsvolle en transparante jeugdhulp die het kind en de jongere centraal stelt, en waaraan kinderen, jongeren en hun gezinnen daadwerkelijk kunnen participeren.
op de website.
————————————————————————–

Op 18 oktober organiseert het CAW Oost-Vlaanderen eenstudiedag Cultuursensitief werken via Mind-Spring. Deze studiedag is exclusief voor OCMW-medewerkers van Oost-Vlaanderen.
Deze dag wordt gratis aangeboden dankzij AMIF-31. Meer informatie en inschrijving
————————————————————————–

“Het leven zoals het is: De Kringwinkel”. – 20 oktober Dag van de Kringwinkel

Het zou een succes-serie op tv kunnen zijn, maar op de Dag van De Kringwinkel kan je dit in levenden lijve meemaken. We zetten onze deuren wagenwijd open en gunnen je een blik achter de schermen.
Activiteiten Meetjesland
————————————————————————–

Integraal werken op de eerstelijn
HoGENT en de Vereniging van de Wijkgezondheidscentra organiseren op 8 november een studienamiddag rond integraal werken op de eerstelijn, samenwerken op het kruispunt op gezondheid en welzijn. Inschrijving
————————————————————————–

In de week van 26 november organiseertZorg voor Suïcidepogers opnieuw een roadshow die door Vlaanderen trekt. Op woensdag 28 november houden ze  halt in Gent. Op het programma staan onder andere lezingen over ASSIP en MBCT, veel belovende behandelvormen voor suïcidale personen.
programma en inschrijving
————————————————————————–

Sociale Plattegrond: Crisis  –  27 november
Het Regionaal Welzijnsoverleg in Oost-Vlaanderen organiseert op 27 november een sociale plattegrond rond doorverwijzing bij een crisis!.
Volgende punten komen daarbij aan bod:

 • Wanneer spreken we over een crisis?
 • Welke hulplijnen en crisisnetwerken bestaan er in Oost-Vlaanderen?
 • En hoe kan ik daar vlot bij terecht?

Meer informatie en inschrijven: zie website.
————————————————————————–

Studiedag Sterke gesprekken in de hulpverlening
De Zuidpoort vzw organiseert op 17 en 20 december studiedagen rond Sterke gesprekken in de hulpverlening, over de stress die mensen in armoede ervaren tijdens gesprekken met hulpverleners. Zie website.
————————————————————————–

Ondersteuningsaanbod Gezin en Handicap najaar 2018
Gezin en Handicap biedt ook dit najaar een divers ondersteuningsaanbod aan: zie overzicht.

Wist je dat

Cijfers om lokaal te werken aan preventieve gezondheid
In elke gemeente kan je vanuit verschillende beleidsdomeinen werken aan preventieve gezondheid. Het Vlaams Instituut Gezond Leven maakte een inventaris met alle bronnen waar je Vlaamse en lokale gezondheidscijfers kan raadplegen met daarbij telkens een uitleg over wat elk cijfer betekent en hoe je hiermee aan de slag kan in de volgende beleidsperiode. Zie website
————————————————————————–

Draagt jouw organisatie of school tijdens de tiendaagse Samen Veerkrachtig een steentje bij het versterken van de veerkracht van anderen? Of heeft jouw organisatie of school het afgelopen jaar zich ingezet voor het thema?
Registreer je kleine of grote acties op www.goudenressort.be voor 15 oktober. Dan zetten wij jouw acties extra in de kijker op het Gala van de Gouden Ressort. Maak bovendien kans op de titel van ‘Ambassadeur van de veerkracht 2018’.

Goede doel

Op 1 en 2 december is er een benefietoptreden ten voordele van de vzw Heldenhuis (www.heldenhuis.be), een kleinschalig woonproject voor jongvolwassenen met een beperking.
Eléonor  mixt folk, roots, jazz, neo-klassiek en fado tot poëtische wereldmuziek. Met als voorprogramma E’s Singers. Zie folder voor meer informatie
Locatie: CC Herbakker – Eeklo
Kaarten kunnen besteld worden via samenzang@outlook.com.
—————————————————————————————————-

Net zoals vorig jaar zetten een aantal vrijwilligers van de politiezone Assenede-Evergem opnieuw enkele acties op touw in het kader van de “Warmste Week” (Music for Life – Studio Brussel).

Het goede doel dat wij dit keer steunen is TEJO.

Zij nodigen u en uw medewerkers vriendelijk uit op de ‘warmste Quiz’ op vrijdag 2 november 2018 om 20u
Meer informatie via folder

Gezondheid

De gezondheid van de Vlaming een flinke duw in de rug geven? Dan heb je de geschikte materialen en diensten nodig. Een helder aanbod ter ondersteuning van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid vind je op www.preventiemethodieken.be. De nieuwe website is er niet alleen voor alle professionals die preventie een warm hart toedragen, ook voor de burger.


Ook dit jaar staat november in het teken van gezond wonen!
Van 12 tot 16 november staan we tijdens de actieweek ‘Gezond binnen’ stil bij de producten die we in huis gebruiken en hoe ze een effect kunnen hebben op onze binnenlucht.

 • Roken blijft de grootste vervuiler in huis.
 • Luchtverfrissers, spuitbussen, sprays of geurkaarsen zorgen voor een huis vol vluchtige stoffen, een open raam zorgt voor een frisse wind.
 • Schoonmaakmiddelen of andere producten met gevarensymbolen, maar ook het gebruik van pesticiden kunnen een gezondheidsrisico met zich meebrengen.
 • Kachels en open haarden zorgen voor meer fijn stof in en rond de woning.

Door bewuste keuzes te maken, kan je zelf zorgen voor een gezonder huis!

Zet gezond wonen in de kijker
Help jij ons om de boodschap ‘Woon gezond, kies bewust’ uit te dragen? Zet tijdens de actieweek het belang van gezond wonen en bewuste keuzes extra in de kijker!

Enkele ideeën:

Inspiratie voor meer acties en materialen kan je terugvinden in de menukaart via www.gezondbinnenmilieu.be.

Vacatures

 • MFC De Triangel zoekt een clusterverantwoordelijke. Als clusterverantwoordelijke ben je integraal verantwoordelijk voor 4 groepen met kinderen en jongeren
  met een licht, matig tot ernstig verstandelijke beperking en bijkomende problematieken zoals GES+, GES en ASS. vacature 
 • MFC De Triangel zoekt een Begeleid(st)er Zonnehuis voor 28,5/38 ; onbepaald – zie vacature
 • WOONWIJZER MEETJESLAND, afdeling van SOM vzw zoekt: 1 voltijds woonadviseur M/V – zie vacature
 • DE SLEUTEL zoekt een Gezinsbegeleider –  zie vacature
 • OCMW KAPRIJKE in LEMBEKE zoekt een Coördinator sociale dienst –
  zie vacature
Nieuws