Voor vragen rond wonen en energie kunnen de inwoners van verschillende gemeenten in het Meetjesland al jaar en dag terecht bij adviseurs van Woonwijzer Meetjesland. Ook in 2020 kunnen de inwoners van 8 gemeenten opnieuw terecht bij het woon- en energieloket van Woonwijzer Meetjesland. Deze dienstverlening wordt mogelijk gemaakt door samenwerking tussen verschillende partners.
De gemeenten Aalter, Assenede, Lievegem, Kaprijke, Sint-Laureins, Wachtebeke, Zelzate en Stad Eeklo dienden in totaal 3 subsidieaanvragen in bij Vlaanderen ter ondersteuning van hun lokaal woonbeleid.

Minister Diependaele keurde eind december 2019 alle drie de subsidiedossiers goed en trekt ruim 1,6 miljoen euro uit voor de ondersteuning van het woonbeleid binnen deze gemeenten en stad voor een periode van 6 jaar. Door deze samenwerking krijgen de gemeenten en stad financiële ondersteuning bij het uitbouwen van een woonloket waar burgers met al hun vragen rond wonen terecht kunnen. Binnen de financiering past ook opvolging van de kwaliteit van het woonpatrimonium en ondersteuning bij het uitwerken en uitvoeren van een lokaal woonbeleid.

Binnen hetzelfde loket zullen burgers ook terecht kunnen voor advies en ondersteuning bij energievragen. Door aanvullende financiering vanuit energiehuis Veneco werden bijkomende middelen voorzien om per gemeente één Woon- en Energieloket mogelijk te maken. Woonwijzer Meetjesland werd als projectpartner gekozen voor het uitvoeren van die taak.

“Woonwijzer Meetjesland” is opgericht in 1998 en is een afdeling van SOM vzw. Een intergemeentelijke Woonwijzer moest destijds een impuls geven aan de verbetering van de woningkwaliteit in de regio. Vanuit deze basisopdracht groeide de Woonwijzer in de loop der jaren uit tot toonaangevende referentie inzake woonadvies- en beleid in de Meetjeslandse gemeenten.

Binnen een steeds veranderend en gevarieerd woonlandschap is Woonwijzer Meetjesland vandaag het aanspreekpunt voor inwoners van de deelnemende gemeenten in het Meetjesland. Daarnaast is de organisatie ook expert en partner in beleidsondersteuning met betrekking tot het lokaal woonbeleid binnen deze gemeenten en stad. Een klein en enthousiast team van de vzw slaagt er in om jaarlijks meer dan 8000 gezinnen te bereiken en hen de nodige ondersteuning te bieden.

Aan het loket helpt een adviseur je verder met vragen rond bouwen en verbouwen, huren en verhuren, het vinden van een betaalbare woning of technische en duurzaam woonadvies. Heb je vragen over gemeentelijke reglementen, kwaliteitsnormen of een leegstaande woning?  Heb je een eenvoudige of zeer complexe vraag? Adviseurs van Woonwijzer Meetjesland hebben elk hun expertise. Iedereen krijgt een antwoord op maat. Kunnen de adviseurs je niet onmiddellijk verder helpen? Dan voorzien ze een correcte doorverwijzing en ze volgen die doorverwijzing ook op zodat ze zeker zijn dat iedereen de juiste informatie krijgt.

Je kan aan het woon- en energieloket ook terecht met vragen over premies, energiebesparende maatregelen en mogelijke financiering. Hoe goed scoort jouw woning op het vlak van energieverbruik? Welke maatregelen zijn er nodig om jouw energieverbruik te doen dalen? Voor welke steunmaatregelen kom jij in aanmerking? Woonwijzer Meetjesland helpt je om je energiebesparingsplannen in kaart te brengen en uit te voeren. Je kan reken op begeleiding en ondersteuning zoals renovatieadvies, vergelijke van offertes, ondersteuning bij premie aanvragen, interpretatie van energiegegevens zoals zonnekaart, EPC, energiescans,… Verder kan je ook terecht voor premieaanvragen, energielening, informatie rond omschakeling naar digitale meters,…

Wie gebruik wil maken van de dienstverlening kan voor meer informatie terecht om www.woonwijzermeetjesland.be , of kom langs in uw gemeente voor vrijblijvend advies. U kan ook altijd contact opnemen via het nummer 09 378 61 70 of mailen naar info@woonwijzermeetjesland.be. Adviseurs van Woonwijzer Meetjesland staan steeds klaar om de burgers correct te informeren, te adviseren en verder te begeleiden.

Nieuws